Recognizing native foods and determining their raw materials and methods of cooking in Gonabad

shafaghi, kh. and delshad, a. and salari, h. and Khajavi-Rad, A. and ekrami, a. and saniee, n. and khaje, e. (2006) Recognizing native foods and determining their raw materials and methods of cooking in Gonabad. Journal of Shahrekord Uuniversity of Medical Sciences, 8.

[img]
Preview
Text
48.pdf

Download (184kB) | Preview
Official URL: http://journal.skums.ac.ir/article-1-695-fa.html

Abstract

زمینه و هدف: غذاهای بومی از نظر ارزش غذایی، در دسترس بودن مواد اولیه، تازگی، عاری بودن از نگهدارنده های شیمیایی و همچنین ارزان بودن از بهترین مواد غذایی در مناطق مختلف کشور محسوب می گردند. علاوه بر آن غذاهای بومی حامل پیامهای فرهنگی بوده و نقش بسزایی در افزایش ارتباط نسل ها و حفظ هویت فرهنگی ایفا می کنند. این مطالعه با هدف شناسایی انواع غذاهای بومی، دلایل عدم استفاده از این نوع غذاها، ارزش غذایی آنها و همچنین تعیین مواد اولیه و روش پخت غذاهای بومی در جمعیت تحت پوشش پایگاه تحقیقات جمعیتی شهر گناباد انجام شده است. روش بررسی: این مطالعه یک پژوهش کیفی است که در سال1383 انجام شد. شناسایی غذاهای بومی از طریق مصاحبه و بررسی متون و منابع موجود در مورد غذاهای بومی دانشگاه÷ر جامعه پژوهش صورت گرفت. ابزار بررسی شامل: فرم مصاحبه، چک لیست مشاهده و ثبت داده ها از طریق یادداشت برداری، ضبط صوت و فیلم برداری بود. نمونه گیری بصورت خوشه ای تصادفی بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر گروه بندی اطلاعات از آمار توصیفی بصورت جداول توزیع فراوانی و نمودارها استفاده شده است. یافته ها: یافته ها نشان داد که 97 نوع غذای بومی در جامعه پژوهش وجود دارد. گروه نانها و غلات (71)، میوه ها و سبزی ها (48) و شیر و لبنیات (32 ) بیشترین گروههای غذایی اصلی است که در تهیه غذاهای بومی بکار رفته اند. اکثریت (52) غذاهای بومی به عنوان نهار و بقیه آنها بعنوان شام (23) و یا صبحانه (13) مصرف می شدند. اکثریت (77) غذاهای بومی مصرف معمولی داشتند اما بقیه آنها به منظور استفاده در مراسم و جشنها (11)، درمان بیماری ها (9) و یا در بارداری و زایمان (3) مصرف می شدند. لبنیات و سبزیجات تازه (69)، آب آشامیدنی (45)، ترشی ها (36)، نوشابه های گازدار (5/24) و شوری ها (5) از بیشترین موادی که همراه غذاهای بومی مصرف می شدند. خانواده هایی که غذای بومی مصرف نمی کردند، رایج نبودن غذاها در جامعه فعلی (82)، عدم آشنایی با طرز تهیه آنها (78) و عدم دسترسی به مواد اولیه و ابزار لازم (37) را از علل عدم مصرف این نوع غذاها بیان نمودند. نتیجه گیری: این پژوهش نشان داد روی آوردن به غذاهای آماده و به اصطلاح مدرن و به فراموشی سپردن غذاهای سنتی و بومی در هر منطقه یکی از چالش های تغذیه مردم میهن مان در حال حاضر می باشد و اکثریت خانواده های مورد بررسی بدلیل رایج نبودن غذاهای بومی مصرف این نوع غذاهای مفید را رهاکرده اند.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: ايگاه تحقيقات جمعيتي، غذاي بومي، گناباد
Subjects: WA Public Health
Divisions: Reserach Vice-Chancellar Department > Journal of Shahrekord University of Medical Sciences
Depositing User: zahra bagheri .
Date Deposited: 03 Sep 2017 09:13
Last Modified: 03 Sep 2017 09:13
URI: http://eprints.skums.ac.ir/id/eprint/4322

Actions (login required)

View Item View Item